Pois sinne missä ihminen saapi vielä tehdä työtä

Julkaistu: 29.04.2019 klo 20.56

Teatterinohjaaja/opettaja Kerttu Pyy Taittuu ry:stä kävi 29.4. esittelemässä vankilateatteria ja sen toimintatapaa ykösille ja kakkosille.

Kerrtu Pyy kertoi teatterin tekemisen prosessista vankilassa. Näytelmän pohjana on alun perin Arto Paasilinnan romaani Hurmaava joukkoitsemurha, josta on yhdessä näyttelijöiden kanssa työstetty näytelmän käsikirjoitus. Teatteriesitys Pois sinne missä ihminen saapi vielä tehdä työtä on ehkä seitsemäs versio. Teatteri on toiston taidetta, kuvasi Kerttu eloisassa esityksessään. Näytelmätoimintaa rahoittaa rikosseuraamuslaitos, nyt ensimmäistä kertaa Pohjois-Suomessa. 

Vankilateatterin vaikuttavuudesta on erittäin hyviä kokemuksia: se opettaa sitoutumista ja työntekoa, ryhmätoimintaa sekä antaa tärkeitä onnistumisen kokemuksia toiminnassa mukana oleville. Taittuu ry on tässä edelläkävijä. 

Lukion opiskelijat on kutsuttu kenraaliharjoituksen ennakkoyleisöksi to 9.5. klo 18 auditorioon. Kaikkien tulee olla paikalla hyvissä ajoin. Kerttu Pyy toivoi mukanaelävää ja kannustavaa yleisöä. 

"Tärkeiksi teemoiksi neljän miehen ryhmä onkin nostanut kokemuksen arvokkuudesta ja ihmisarvosta”, kertoo ohjaaja Kerttu Pyy. Näytelmää katsoessa kannattaa pohtia ihmisen arvoa, arvokkuutta ja arvottomuutta. Toinen asia, jota kannattaa miettiä, on äänen ja valojen merkitys tarinan kerronnalle. Teatteritoiminnassa pyritään ammattimaisuuteen. Kolmas asia, johon on hyvä kiinnittää huomiota, on lavastus. Esitys edustaa niin sanotusti köyhää teatteria, jossa jokaisella lavalla olevalla esineellä on tärkeä merkitys. 

Kerttu Pyy kertoi myös teatterialan opinnoista Turussa. Hänen koulutukseensa kuuluu ohjaajaopintojen lisäksi myös pedagogiset opinnot. 

Kuvat Sari Lantto ja Mirjami Hyttinen

Teksti Mirjami Hyttinen

Takaisin edelliselle sivulle