Puhekurssi palvelutalolla: Mieleinen vierailu

Julkaistu: 13.11.2019 klo 10.55

Puhekurssi kävi 12.11. palvelutalolla keskustelemassa vanhusten kanssa ja lukemassa heille. Jälkeenpäin vierailusta saamassani palautteessa kiitettiin nuorten reippautta ja kykyä puhutella vanhuksia.

Tässä opiskelijoiden palautteita vierailusta:

  • Lukuhetki oli kerrassaan miehleinen. Vanhukset kuuntelivat kiinnostuneina ja puhuimme heidän kanssaan muistakin asioista, olivat todella hyvällä juttutuulella. Luin Tornionlaaksoa. Opin sen, että vanhukset tunsivat mummoni ja pappani, josta sitten riittikin juttua. Huomioon on otettava selvä ja hidas puhuminen, jotta he pysyvät mukana.
  • Luin Ellan kanssa lehtiä muutamalle erittäin herttaiselle vanhukselle, lukuhetki meni erittäin hyvin. Luimme Tornionlaaksoa ja Lounais-Lappia sekä eläkeläisliiton joulutervehdystä. En oppinut mitään uutta ja mullistavaa. Vanhusten kanssa tulee ottaa huomioon mahdolliset muistiongelmat sekä hidas puhe.

  • Vierailu palvelutalolla sujui mielestäni hyvin. Keskustelimme paljon, lisäksi luin hieman päivän lehteä. Opin, että vanhukset ovat todella rentoja, jotkut kuitenkin melko hiljaisia. Ryhmässäni suurin osa vanhuksista oli sosiaalisia, mikä oli todella kiva. Vanhusten kanssa keskustelu on välillä todella raskasta, mutta täytyy vain osata kuunnella ja myötäillä.

Oletin palvelutalolla käymisen ilahduttavan vanhuksia sekä ajattelin heidän olevan kiinnostuneita ja iloisia käynnistämme. Näin ei kuitenkaan ollut. Yritimme kuitenkin lukea heille lehtiä, runoja ja keskustella. Keskustelut kuitenkin olivat loppujen lopuksi aika yksipuolisia. Opin että vanhukset kaipaavat myös rauhaa eivätkä jaksa kuunnella kovin kauan. Oli kuitenkin mukava tavata heidät ja yrittää piristää. Huomioon täytyi ottaa huonokuuloisuus, jolloin kannatti puhua kovalla äänellä ja selkeästi. Lisäksi vanhuksia kannattaa teititellä ja suhteuttaa aika, kuinka kauan he jaksavat kuunnella.

Kiitos että saimme käydä!

Kuvat ja teksti Mirjami Hyttinen

Takaisin edelliselle sivulle