Ylioppilaamme maailmalla, osa 12: Oikeustiede
Julkaistu: 06.04.2016 klo 10.27
Tällä kertaa haastateltavana on Mandi Kaihua, oikeustieteilijä Turusta.
Minä vuonna pääsit ylioppilaaksi?
- Vuoden 2013 keväällä.
2. Mitä olet puuhaillut lähtösi jälkeen eli onko sinulla opiskelupaikka ja jos on, niin missä (oppilaitos, koulutusohjelma, paikkakunta)? Kerrothan tässä yhteydessä tarkemmin opintojesi sisällöstä: tutkinnon rakentumisesta, opiskeltavista aineista (esim.pää-ja sivuaineet tms.). Mikäli opiskelet vieraskielisissä koulutusohjelmassa, millaisia haasteita vieraskielinen koulutus tuo?
- Lukion jälkeen tein kahtena välivuotena töitä ja hieman opintoja avoimessa yliopistossa. Syksyllä 2015 pääsin Turun Yliopiston Oikeustieteelliseen opiskelemaan. Hain yhteensä kolme kertaa. Viimeisellä hakukerralla annoin ihan kaikkeni ja keskityin pelkästään pääsykokeisiin, sillä opiskelupaikka aukesikin. Jälkikäteen välivuodet eivät harmita yhtään ja motivaatio opiskeluun ehti vain kasvaa.
Oikeustieteellisessä suoritetaan ensiksi oikeusnotaarin tutkinto (n. 3 vuotta) ja sen jälkeen oikeustieteen maisterin tutkinto (n. 2 vuotta). Opinnot rakentuvat lähinnä eri oikeudenalojen perusteista, valinnaisista opinnoista, erikoistumisjaksoista ja syventävistä opinnoista. Niistä voi siis perusteiden lisäksi koostaa oman näköisensä kokonaisuuden. Opinnot koostuvat suureksi osaksi itsenäisestä opiskelusta, joka painottuu lukemiseen. Tavalliseen viikkoon kuuluu myös luentoja sekä kieli- ja viestintäopintoja.
3. Onko koulutusala ollut mieluinen? Kenelle opiskelemasi ala mielestäsi sopii?
- Vaikka oikiksessa opiskelu on vaativaa ja vie paljon aikaa, se myös antaa todella paljon. Koen itse opiskelun mieluisaksi ja kiinnostavaksi. Suosittelen oikista sille, jota kiinnostavat yhteiskunnalliset asiat ja jolla on jatkuva halu oppia uutta. Lakiosaamista tarvitaan lähes jokaisella alalla, joten koulutus tarjoaa todella laajat mahdollisuudet mihin sitten haluaakin. Alalle hyviä ominaisuuksia ovat ainakin ahkeruus, sosiaalisuus ja päättäväisyys.
4. Millaiset ovat alan työllisyysnäkymät? Jos olet jo siirtynyt työelämään, oletko saanut koulutustasi vastaavan paikan?
- Juristien työllisyysnäkymät ovat hyvät ja monipuoliset.
5. Mitä taitoja/millaista osaamista opiskelu on sinulta vaatinut? Tietotekniikka, kielet, matematiikka, kirjallinen tuottaminen, käytännön taidotkaan, yhteistyö jne.?
- Lukutekniikoita ja laajojen kokonaisuuksien tarkkaa (myös ulkoa) opettelua. Yhteen tenttiin saattaa olla yli tuhat sivua lakitekstiä ja se on otettava haltuun nopeasti. Englannin kielen taito on todella tärkeää. Kursseista osa on ollut kokonaan englanniksi ja kielitaitoa painotetaan työelämässäkin. Tärkeitä ovat myös sosiaaliset taidot, vuorovaikutus yms.
6. Mitä terveisiä haluaisit kertoa opiskelijoille ja meille "vanhoille" opettajille? Oletko saanut eväitä maailmalle? Miten voisimme parantaa "eväspakettiamme"? Olemme nykyisellä iPad-lukio eli jokainen opiskelija saa iPadin henkilökohtaiseen käyttöönsä eli tietotekniikka olemme kehittäneet kovasti; se lienee oleellisin viime vuosina tapahtunut muutos, mutta: anna meille kuitenkin "evästä".
- Jälkikäteen muistelen lukioaikaa hyvillä mielin. Opiskelu oli mukavaa ja ilmapiiri hyvä. Mielestäni sain lukiosta hyvät eväät tulevaisuudelle. Pienessä koulussa on hyvät puolensa kuten yksilöllinen apu ja tuki opinnoissa, jota nyt suuressa koulussa osaa arvostaa vieläkin enemmän.
Kiitos Mandille oikeustieteiden esittelystä - ala kiinnostaa joka vuosi opiskelijoitamme. Mukavaa kevättä ja tarmokasta opiskelua Turkuun!
Teksti Seija Holster