Ylioppilaamme maailmalla, osa 14: Rovala-opiston oikeustieteen linja
Julkaistu: 12.04.2016 klo 21.47
Veera Välimaa ja terveiset Rovala-opiston oikeustieteen linjalta!
Heippa kaikille!
Pääsin lukiosta keväällä 2015, jolloin lähdin heti Ouluun oikeustieteen valmennuskurssille. Kuitenkaan kovan lukemisenkaan jälkeen en päässyt syksyllä aloittamaan opintoja. Muistan kuinka pelkkä ajatuskin välivuodesta tuntui tosi huonolta idealta, olisin halunnut päästä heti lukemaan jotaki, joka oikeasti kiinnostaa. Kuitenki näin muutaman kuukauden jälkeen voin ainoastaan todeta, että asioilla on aina tapana järjestyä ja välivuosi oli loppujen lopuksi aika hyvä juttu. Minun kohdalla ne järjesty paremminko hyvin: sain tehä töitä, säästää rahoja tulevan opiskeluelämän varalle ja kerätä motivaatiota tulevaa kevättä varten (niin ja olla äiskän ruuilla ja nauttia ihan vaan Ylitorniolla asumisesta.)
Joulun aikoihin minulle kuitenki tuli tunne, että on päästävä johonki opiskelemaan ja tammikuun lopussa muutin Rovaniemelle. Tulin Rovala-opistoon opiskelemaan Oikeustieteen linjalle ja päivääkään en ole tätä valintaa katunu. Täällä tosiaan opiskellaan muun muassa Lapin avoimen Yliopiston kursseja ja suoritetaan opintopisteitä, jotka voi hyväksilukea sitten myöhemmin kun pääsee kouluun. Ne oppilaat, jotka on tullu tänne jo elokuussa, on saanu suoritettua noin 20-30 opintopistettä, joka vastaa useilla yleistä fuksivuoden opintopistesaldoa.
Meillä on täällä noin 25 oppilaan luokka ja opettaja, josta en voi oikeastaan mitään huonoa edes keksiä. Yliopiston professorit käy pitämässä meille täällä koulussa luentoja ja tentit tehdään myös täällä. Tällä hetkellä me käymme läpi pääsykoekirjoja ja valmistaudumme tulevaan Oikeustieteellisen pääsykokeeseen, joka järjestetään toukokuun lopussa.
Täällä Rovala-opistossa on Oikeustieteen linjan lisäksi valittavana Psykologian ja kasvatustieteen linja, Sosionomiopintojen linja sekä ainakin Koulunkäynnin ja aamu- ja iltapäivätoiminnan ohjauksen ammatitutkinto. Lisätietoja voi katsoa osoitteesta http://www.rovala.fi/rovala-opisto/
Omina lukioaikoina en oikeastaan edes pitänyt vaihtoehtona tälläistä Rovala-opiston kaltaista kansanopistoa ja näin jälkikäteen en oikein edes ymmärrä, että miksi en. Varsinkin teille, jotka ette tiedä mitä haluatte tulevaisuudessa opiskella, suosittelen tällaista. Erityisesti nyt, kun voimaan on tullut ensikertalaisuuskiintiö ja siitä aiheutuvat päänvaivat. Tällaisessa voi aina käyä lukemassa ja testailemassa mitkä opinnot kiinnostavat. Opiskelu ei mene milloinkaan hukkaan.
Terkkuja teille oppilaille haluan sanoa sen verran, että nauttikaa lukioajoista ja tehkää kaikkenne hyvien arvosanojen eteen. Tärkeintä ei ole se, että menestyy, vaan se, että tietää tehneensä parhaansa siinä vaiheessa kun saa asettaa valkolakin päähän. Opettajille haluan sanoa kiitokset siitä, että te oikeasti välitätte oppilaista. Tiedän, etten olisi saanut mistään muusta lukiosta yhtä hyvää opetusta, opinto-ohjausta tai ylipäänsä eväitä tulevaisuuteen kuin Ylitornion Yhteiskoulun lukiosta. Kiitos! :)
Kiitos Veera kertomuksestasi! Olen iloinen, että saimme taas jutun, jossa vapaan sivistystyön sektori saa hyvää palautetta. Aiemmin julkaistussa Cai Jolman jutussa oli niin ikään maininta opiskelusta kansanopistossa.
Kokemukseni opona on, että opiskelijat eivät useinkaan, esittelystä ja lievästä mainonnasta huolimatta, oikein syty ajatukselle kansanopistoista ensimmäisenä opiskelupaikkana. Kansanopistot ovat kuitenkin verraton paikka tehdä esimerkiksi yliopisto-opintoja ohjatusti, vertaisryhmästä ja opettajan ohjauksesta hyötyen. Opinnot etenevät ja samalla valmistaudutaan valintakokeisiin ja tärkeät opiskelutaidotkin karttuvat. Kaikille ei ole helppoa pysyä itsenäisesti opiskellen aikatauluissa ja saada tehtyä esimerkiksi avoimen yliopiston opintoja verkko-opintoina; opiskelu opistossa toimii tällöin "hellänä piiskana" ja porkkanakin heiluu nenän edessä.
Kansanopistoja moititaan kalleudesta. Hinta on kuitenkin suhteellinen käsite: pitää ottaa huomioon mitä kustannukset sisältävät ja miten ne nopeuttavat työmarkkinoille siirtymistä. Opistot joutuvat niin ikään kiinnittämään kovasti huomiota opetuksen laatuun: jos opetus ei ole laadukasta, tulijat loppuvat.
Opiskelijat: olkaa siis avoimia opistolle vaihtoehtona, kun jatko-opintojen aika koittaa tai et pääse yhteisvalinnassa haluamaasi kohteeseen. Tällöin kannattaa pysähtyä miettimään, miten parhaiten voi auttaa omaa asiaansa. Joskus voi olla niinkin, että heti kirjoitusten jälkeen ei jaksa lukea riittävästi, mutta haluaa, että "välitalvi" sujuu järkevästi. Samalla opistossa selkiytyy, onko kyseinen koulutusala "se oma juttu" vai onko se unelma ilman konkreettista tietoa.
Tämä juttu keskittyi yliopisto-opintoihin, mutta kansanopistoissa on muutakin opetusta ammatillisista perustutkinnoista esimerkiksi erilaisiin ilmaisuopintoihin tms. Jos kiinnostus heräsi, yritetään yhdessä löytää sopiva oppilaitos.
Haastattelu Seija Holster