Ylioppilaamme maailmalla: Vierailulla Ville Kunnari, ensihoitaja, amk

Julkaistu: 02.04.2018 klo 14.52

Ajankohtaista tietoa ensihoitajan työstä saimme ”roppakaupalla” Ville Kunnarin vierailun myötä. Ville opiskelee alaa Kaakkois-Suomen ammattikorkeakoulussa, XAMK:ssa. XMAK:lla on kampuksia Kotkassa, Kouvolassa, Mikkelissä ja Savonlinnassa. Villen kampus on Kotkassa, noin 100 km:n päässä Helsingistä.

Miksi opiskelupaikaksi valikoitui XAMK ja Kotka? Ville kertoi, että lähes kaikki ammattikorkeakoulut pyrkivät vähentämään lähiopetusta ja lisäämään itsenäistä verkko-opiskelua. XAMK toimii toisin; Kotkan yksikössä lähiopetus on keskiössä. Ville kertoi, että ensihoitajan työ edellyttää sellaista käytännön ja kädentaitojen osaamista, että hyvään lopputulokseen ei voi päästä kuin harjoittelemalla käytännössä asiantuntevassa ohjauksessa. ”Päätä” on myös osattava käyttää eli teoria on hallittava.

Ensihoito on tutkimusten ja tilastojen mukaan juuri sitä työtä, joka pelastaa henkiä ja lyhentää toipumisaikaa eli ensihoidossa työskentelevän on osattava asiansa. Ensihoitaja on henkilö, joka on ensimmäisenä paikalla, kun joku sairastuu tai joutuu onnettomuuteen; on oltava rauhallinen, osattava asiansa ja kyettävä tekemään päätöksiä.

Ville kertoi, että Kotkan kampuksella vaadittava osaaminen on mahdollista saavuttaa. Kampuksella on käytössä esimerkiksi ainoa oikea ambulanssi-simulaattori. Ambulanssi-simulaattori tarjoaa opetukseen turvallisen ympäristön harjoitella potilaan hoitoa ja kuljetusta ja vastaa joka suhteessa ”oikeaa” ambulanssia. Opetus on hyvää, ja opettajat ovat alansa asiantuntijoita.

Ensihoitaja saa myös sairaanhoitajan pätevyyden, ja siksi ensihoitajan työskentelymahdollisuudet ovat laajat. Ensihoitajia työskentelee teho-osastoilla, päivystyksessä ja ensihoidon asiantuntijana hätäkeskuksessa. Myös työskentely ulkomailla on mahdollista, ja Ville suosittelikin hyödyntämään mahdollisuuden kansainväliseen harjoitteluun. Ville oli ollut kolme kuukautta Afrikassa, ja kokemus oli ollut ammattitaitoa kehittävä ja muutoinkin avartava.

Ensihoitajien työllisyys on hyvä, samoin mahdollisuudet kehittää omaa osaamista ja jatkokouluttautua. Palkkauksen Ville sanoi olevan aivan hyvä.

Alalle soveltuvuudesta ja valintakokeesta Ville totesi, että rauhallisuus on a ja o. Psyykkisten ja fyysisten ominaisuuksien tulee olla kohdillaan. Hakijoita on paljon, mutta pääsy on mahdollinen kunhan valmistautuu kunnolla pääsykokeisiin.

Ville on lupautunut alumniksemme ja kertoo tarvittaessa mielellään lisää. Yhteystiedot saa opolta.

Kiitos Ville erittäin hyvästä esityksestä! Luokka oli täpötäysi, ja kiinnostus alkaa kohtaan vahvistui/lisääntyi.

Kuvat ja teksti Seija Holster

Takaisin edelliselle sivulle