Ylioppilaamme maailmalla,osa 3. Kirjallisuus
Julkaistu: 14.12.2015 klo 22.28
Cai Jolma, kirjallisuuden opiskelija Jyväskylän yliopistosta
1. Pääsit ylioppilaaksi keväällä 2014. Mitä olet puuhaillut lähtösi jälkeen?
Valmistumisen jälkeen kävin muutamassa yliopiston pääsykokeessa, mutta en samana vuonna päässyt sisään. Päätinkin siis opiskella avoimen yliopiston kautta psykologiaa ja muutin Joutsenoon, jossa opisto tarjosi mahdollisuuden psykologian ensimmäisen vuosikurssin suorittamiseen tutorin ohjaamana.
Vuosi eteni rennosti ja pystyin opiskelun ohella paneutumaan henkilökohtaisiin taide-ja kirjoitusprojekteihin.
2. Mitä ajattelet kansaopistovuodesta? Hyödyitkö siitä ja jos, niin miten? Kenelle suosittaisit/millaisissa tapauksissa vuotta kansanopistossa?
Ehdottomasti! Jo sinällään muutto toiselle paikkakunnalle oli uusi ja opettava kokemus itsenäisesti asumisesta. Kansanopisto-opiskelu oli hyvin erilaista mitä ajattelin: se ei mielestäni eronnut esimerkiksi lukiosta juuri ollenkaan muuta kuin viikottaisten tuntien määrässä ja oppituntien pituudessa: oma lukujärjestykseni käsitti jopa muutaman vapaapäivän ja oppitunnit olivat usein kahden tai kolmen tunnin rupeamia.
Oma kansanopistokokemukseni keskittyi lähinnä ilmapiiriin, sillä itse opiskelemani aine oli Jyväskylän avoimen yliopiston järjestämä. Minun tapauksessani siis kansanopistokokemus oli lähinnä sen rento ja kannustava ilmapiiri, eikä niinkään laitoksen oma ainetarjonta.
Kansanopistoa ei kannata viivata yli hakuvaiheessa, varsinkin, jos ei pääse sisälle minnekään muualle. Yliopistoon pyrkivälle yliopiston kanssa yhteistyötä tekevä kansanopisto on erinomainen alkuaskel yliopistotaipaleelle ja takaa paremmat lähtökohdat kuin sellaiselle, joka tulee yliopistoon suoraa lukiosta.
3. Olet nyt aloittanut Jyväskylän yliopistossa kirjallisuuden opinnot. Mikä on ensimmäisen syksyn vaikutelma Jyväskylän yliopistosta opiskeluympäristönä? Kirjallisuudesta pääaineena? Millaisia kursseja/opintoja ensimmäisen syksyn aikana on ollut? Oletko pohtinut jo sivuaineopintoja?
Kiitos kansanopistokokemuksen, sopeutuminen yliopistomaailmaan oli melko pehmeä lasku verrattuna moniin muihin, jotka tulivat suoraa lukiosta tai ammattikoulusta. Jyväskylän yliopisto tuntuu uskomattoman suurelta laitokselta verrattuna Ylitornion eriasteisiin oppilaitoksiin, mutta paikat oppii nopeasti ja kampuksen ilmapiiri on yleisesti ottaen todella rento ja huoleton - ja erilaiset opiskelijoiden tapahtumat ja juhlat pitävät huolen, että lähes viikottain on jotain tekemistä, jos tylsyys yllättää.
Kirjallisuuden opiskelu on tähän mennessä ollut äärimmäisen kiinnostavaa ja innostavaa: taideaineena se on hyvin joustava ja yllättävää kyllä tenttejä on hyvin vähän. Tällä hetkellä kaikki suorittamani kurssit sisältävät jonkinlaista ryhmätyöskentelyä ja suurimmassa osassa lopputehtävä on myös ryhmätyö. Psykologiaa aiemmin opiskelleena tähän on ollut totuttelemista, mutta onneksi yliopiston pääsykokeet ovat taanneet sen, että ainakin valtaosa sisään päässeistä on täällä ihan tosissaan ja tahtoo pärjätä myös ryhmätöissä.
Päätin itse aloittaa oman syksyni mahdollisimman tasaisesti ja rauhallisesti oman terveydentilani mukaan. Valitsin syksylle 25 opintopisteen verran kaikki pakolliset kurssit, joita vain syksyn aikana voi suorittaa. Näitä ovat muun muassa kirjallisuustieteen perusteet, estetiikka ja taiteenteoria, sekä kirjallisuuden analyysi. Näistä suuri osa koostuu luennoista, mutta kirjallisuuden perusteet on lähinnä luokkakokoontumisia pienemmässä ryhmässä.
Kirjallisuuden opiskelu tähän mennessä muistuttaa pitkälti Mirjamin opetusta, mutta yliopisto-opetus syventää jo lukiossa opittua ja ottaa vielä vahvasti tieteellisemmän tarkastelukannan kirjallisuuteen.
En ole miettinyt sivuaineopintoja sen erikoisemmin, tosin tahdon ehdottomasti yrittää päästä kirjoittamisen kurssille! Lisäksi valitsin jo keväälle sukupuolentutkimuksen johdatuskurssin.
4. Mitä terveisiä haluaisit kertoa opiskelijoille ja meille "vanhoille" opettajille? Oletko saanut eväitä maailmalle? Miten voisimme parantaa "eväspakettiamme"?
Opiskelijoille:
- Älä stressaa liikaa jatko-opinnoista ja keskity ennemmin kirjoituksiin. Kirjoituksistakaan ei kuitenkaan kannata liikaa stressata: liika murehtiminen ja pänttääminen uuvuttaa fyysisesti ja henkisesti.
- Jos ei tiedä mitä haluaa tehdä lukion jälkeen, kannattaa ehdottomasti tutustua esim. kansanopistojen ja avointen yliopistojen tarjontaan
- Maailma ei kaadu, jos ensimmäisenä vuonna ei pääse sisään. Jos ehdottomasti haluaa valitsemaansa paikkaan vaikka ensiyrittämisellä ei pääsisikään sisään, kannattaa esim. tehdä avoimen yliopiston vastaavat kurssit.
- Lukiossa jokaisesta oppiaineesta voi olla hyötyä millä tahansa tieteenalalla: ei kannata ajatella niin, että jotain lukion oppiainetta ei tule koskaan tarvitsemaan. Kaikesta ei tarvitse pitää, mutta kaikkeen kannattaa ainakin yrittää panostaa.
Opettajille:
Vasta yliopistomaailmassa oikeastaan osaa arvostaa sitä, kuinka hyvää opetusta täällä on saanut. Toisten lukiokokemuksia kuuntelemalla ymmärtää, kuinka oikeasti laadukas, ammattitaitoinen ja hyvä lukio Ylitorniolla on. Lisäksi olen omissa taideharrastuksissani löytänyt yllättävää apua mm. maantiedosta, ja olen oikeasti kiitollinen siitä hyvästä opetuksesta, jota tässä lukiossa on tarjottu.
Kiitos Caille kattavista vastauksista!
Haastattelu Seija Holster